بهترين روش هاي كاشت هندوانه
در بوته هندوانه دو نوع گل توليد ميشود. گل هاي نر در شروع گلدهي روي هر گره تشكيل ميشوند اما تشكيل گلهاي ماده، تقريبا بعد از هر 7-10 گره صورت ميگيرد. شكل ظاهري گلهاي ماده و نر متفاوت و به راحتي قابل تشخيص است. در بخش تحتاني گل ماده بخشي متورم با ظاهري شبيه به يك هندوانه بسيار كوچك ديده ميشود.
تعداد ميوه مناسب در هر بوته 1-2 عدد است. گرده افشاني هندوانه، توسط حشرات صورت ميگيرد و اگر ناقص باشد، ميوه تشكيل نمي شود يا بدشكل ميشود. قرار گرفتن رو سطح ناصاف و نيش حشرات نيز يكي ديگر از دلايل بدشكل شده ميوه است. توصيه ميشود كه ميوه هاي بدشكل و شكاف دار كه قابل عرضه به بازار نيستند را حذف نمائيد.
خاكي كه در آن هندوانه كاشته ميشود بايستي زهكشي مناسب، ماده آلي كافي و قابليت نگهداري آب بالا داشته باشد. بنابراين خاك لومي-شني كه حاصلخيزي خوبي دارد براي كاشت هندوانه مناسب است. ميزان pH مناسب نيز 6-5/6 ميباشد. چنانچه ميزان منيزيم در خاك كم و يا ميزان پتاسيم و كلسيم ز ياد باشد شاهد ريزش برگهاي هندوانه خواهيد بود. همچنين درمواردي كه آب كافي دردسترس گياه نباشد و ميزان كلسيم خاك نيز كم باشد، مشكل سوختگي گلگاه در ميوه هندوانه ايجاد ميشود. همچنين، خاك بايد حاوي مقدار كافي عناصر غذايي، به ويژه پتاسيم، فسفر و نيتروژن باشد. بنابراين مهم است كه نمونه برداي از خاك و انجام آزمون خاك قبل از كاشت هندوانه در اولويت قرار بگيرد.
سوختگي گلگاه هندوانه عكس فوق مربوط به سوختگي گلگاه هندوانه به دليل كمبود كلسيم است.
آماده سازي زمين براي كاشت هندوانه
خاك متراكم، رشد ريشه هندوانه را شديدا محدود ميكند. با توجه به نفوذ ريشه هندوانه به عمق 2 متري زمين، در فصل پاييز سال قبل از كاشت بذر هندوانه، زمين را شخم بزنيد تا سنگها و كلوخه هاي بزرگ شكسته شده و زمين يكدست شود.
فواصل رديف هاي كاشت هندوانه
در كاشت هندوانه جوي و پشته اي چنانچه رديف كاشت روي پشته باشد، فاصله بين جوي ها 2-3 متر در نظر گرفت ميشود. اگر كاشت هندوانه در دو طرف پشته انجام شود، فاصله جوي ها 5/4 تا 5 متر ميتواند باشد. فاصله بوته ها روي پشته نيز بايستي60 سانتيمتر الي يك متر باشد. به طور كلي با افزايش فاصله بين بوته ها روي رديف ميتوان تا حدي ميوه هاي درشت تري توليد نمود.
آبياري هندوانه
رطوبت يك شرط مهم ديگر براي رشد هندوانه است و بايد به مقدار كافي تامين شود. رطوبت نسبي بين 60 تا 80 درصد براي هندوانه مناسب است. افزايش رطوبت ممكن است منجر به بيماريهاي قارچي شود. بعد از حدود يك هفته الي 10 روز از كاشت بذرها، جوانهزدن آنها را مشاهده خواهيد كرد.
آبياري روزانه در اين مرحله ضروري است. تنش خشكي در مراحل اوليه رشد هندوانه، سطح برگ و عملكرد ميوه را كاهش ميدهد. همچنين اثرات منفي تنش خشكي در طي گلدهي و رشد ميوه بسيار شديد خواهد بود. استفاده افراطي از كودهاي نيتروژنه و آبياري بيش از حد نيز باعث ايجاد عارضه در ميوه و بدمزه شدن آن ميشود. خصوصا در زمانيكه وزن ميوه ها به 5/4-5/6 كيلوگرم ميرسد، آب زياد باعث ميشود ميوه شكافته شود.
برچسب: ،
ادامه مطلب